24/9/19

Πως γίνεται η ανάκτηση δεδομένων από SSD ;

Τι διαφορές έχει ένας δίσκος SSD και ένας συμβατικός σκληρός δίσκος ; 

Πόσο κοστίζει η ανακτηση δεδομένων SSD
Οι SSD δίσκοι (Solid State Drives) δεν έχουν κινούμενα μέρη αλλά αποθηκεύουν με ηλεκτρονικό τρόπο τα δεδομένα επάνω στα ολοκληρωμένα κυκλώματα που έχουν στις πλακέτες τους. 

Η φιλοσοφία τους είναι εντελώς διαφορετική από αυτή των συμβατικών σκληρών δίσκων και γενικά έχουν πολλά θετικά και αρκετά αρνητικά. Σε κάθε περίπτωση ανακτούμε δεδομένα από όλων των ειδών τα αποθηκευτικά μέσα.





Αν ο SSD μου σταματήσει να λειτουργεί τι κάνω ;

Αν διαπιστώσετε πρόβλημα στον SSD σας είναι πολύ σημαντικό να μην κάνετε απολύτως τίποτα και να κλείσετε τον υπολογιστή σας. Αν ο υπολογιστής σας έχει έναν SSD στον οποίο υπάρχουν τα αρχεία συστήματος και εμφανίσει πρόβλημα, προτιμήστε να κλείσετε τον υπολογιστή σας πατώντας το κουμπί POWER (στο κουτί του Η/Υ σας) για 4-5 δευτερόλεπτα και ΟΧΙ με τον συμβατικό τρόπο των Windows. Αν κάνετε την απόπειρα να διορθώσετε το σφάλμα μόνοι σας ή με τη βοήθεια ανθρώπων που δεν γνωρίζουν, τότε πιθανόν να χειροτερέψετε την κατάσταση και η ανάκτηση των δεδομένων σας να είναι αδύνατη ή κατά πολύ ακριβότερη και χρονοβόρα. 


Πώς καταλαβαίνω ότι ένας δίσκος SSD έχει πρόβλημα ;

1) Δεν αναγνωρίζεται ο SSD σας από τον υπολογιστή.
2) Πάει πολύ πιο αργά από το κανονικό του.
3) Σε 2η φάση και αφού έγινε ένα από τα παραπάνω ζητά διαμόρφωση.

Τα παραπάνω είναι τα πιο συχνά στοιχέια που μας δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με το δίσκο σας και μάλον πρέπει να γίνει διάγνωση για το πρόβλημα του

Πώς δείχνει ένας δίσκος SSD στον οποίο γίνεται ανάκτηση δεδομένων ;

Mπορεί να μοιάζει με κάποιον παράξενο κώδικα, αλλά δεν είναι (εκτός αν εξωγήινοι εισέβαλαν στον δίσκο και προσπαθούν να έρθουν σε επαφή μαζί μας 😉).
 Πως γίνεται η ανάκτηση δεδομένων από SSD
SSD Data Recovery

Στην ανάκτηση δεδομένων, πάντα διαβάζουμε τις καλές περιοχές του δίσκου και αφού τελειώσουμε, επιστρέφουμε στις υπόλοιπες για να προσπαθήσουμε να πάρουμε ό, τι μπορούμε από την κατεστραμμένη περιοχή, αλλάζοντας παραμέτρους ανάγνωσης κλπ.

Σε αυτή τη φωτογραφία: 
πράσινα κουτιά: 👌 
κίτρινα κουτιά: τα παραλείψαμε (θα επανέλθουμε), 
μαύρα κουτιά: 👎




Πόσα αρχεία μπορεί να βγουν από την ανάκτηση δεδομένων SSD ;

Η περιοχή στην οποία υπάρχουν βλάβες για την υπόθεση που σας παρουσιάζουμε στην επιφάνεια είναι συνολικά ~200ΜΒ, κάτι που προκάλεσε απώλεια δεδομένων της τάξης των ~ 2 GB. Καταφέραμε όμως να ανακτήσουμε ~ 440 GB καλά δεδομένα! - ✌
Γενικά τα στατιστικά που υπάρχουν για την ανάκτηση δεδομένων από SSD μας δείχνουν ότι όλο και καλύτερα είναι τα αποτελέσματα  και τα αρχεία που βγαίνουν.


Τι κόστος έχει η ανάκτηση δεδομένων από SSD ;


  1. Λογικές βλάβες (Διαγραφή δεδομένων, format, βλάβες στο filesystem) 40€ - 80€
  2. Ηλεκτρονικές βλάβες 140€ - 310€ 
  3. Βλάβη στον Controller, BSY bugs 310 – 490€ ανεξαρτήτως χωρητικότητας