2/10/19

Tι μπορώ να κάνω αν ο SSD μου χαλάσει ;

Η ανάκτηση δεδομένων από δίσκους SSD αποτελεί μία καθημερινή πρόκληση.

τι μπορώ να κάνω αν ο ssd μου χαλάσει
Η τεχνολογία των SSD εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και οι κατασκευαστές τροποποιούν τις τεχνοτροπίες με τις οποίες εφαρμόζουν τις τεχνολογίες τους προκειμένου να επιτύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα στις επιδόσεις (ρίχνοντας φυσικά και το κόστος).







Τι συμβαίνει αν ο δίσκος SSD σταματήσει να είναι λειτουργικός ;

Για παράδειγμα, όταν ένας SSD σταματάει να είναι λειτουργικός, υπάρχει πιθανότητα ο controller που χρησιμοποιεί να έχει μπει σε panic mode, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η επικοινωνία του με τις μνήμες που περιέχουν τα δεδομένα του χρήστη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο δίσκος να είναι "νεκρός" και η πρόσβαση στα δεδομένα αδύνατη.

Τι τακτική μπορώ να ακολουθήσω για να λύσω το πρόβλημα ;


Η πιο σύνηθης τακτική για να ξεπεράσουμε αυτό το εμπόδιο, είναι να δημιουργήσουμε έναν εικονικό εκκινητή (loader) και να "πείσουμε" το δίσκο να ξεκινήσει διαβάζοντας το δικό μας firmware αντί για το δικό του.
Με αυτόν τον τρόπο, έχουμε καταφέρει να εκτοξεύσουμε τα ποσοστά επιτυχίας μας στην ανάκτηση δεδομένων των SSD δίσκων σε σχέση με ό,τι ίσχυε στο παρελθόν.


Ποιά είναι τα ποσοστά παγκοσμίως για τους SSD με controller Sandforce ;

Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι είμαστε μία από τις δύο εταιρίες ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ που έχουμε βρει λύσεις για τους δίσκους SSD με τον περιβόητο Sandforce controller.

Φυσικά, για κάθε οικογένεια δίσκων, για κάθε controller και για κάθε τροποποίηση του firmware από τις εταιρίες rebranding, ο loader είναι διαφορετικός.

Οι δίσκοι SSD (Solid State Drives) έχουν πλεονεκτήματα ;

Το προφανές τους πλεονέκτημα είναι η ταχύτητα προσπέλασης δεδομένων η οποία δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο σύστημα αποθήκευσης.
Πολλοί πιστεύουν ότι επειδή οι δίσκοι SSD δεν έχουν κινητά μέρη, αυτό τους κάνει περισσότερο αξιόπιστους. Στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Ναι μεν η έλλειψη ευαίσθητων κινητών μερών στο εσωτερικό του δίσκου τον κάνει λιγότερο ευαίσθητο σε κάποιου είδους βλάβες (πχ. δεν τίθεται θέμα μηχανικής βλάβης λόγω πτώσης), ταυτόχρονα όμως οι δίσκοι αυτοί είναι περισσότερο ευαίσθητοι στις απότομες διακυμάνσεις του ρεύματος αλλά και σε υψηλά ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία.

Οι δίσκοι SSD (Solid State Drives) έχουν μειονεκτήματα ;

Το μειονέκτημα των σκληρών δίσκων SSD είναι ότι έχουν περιορισμένο αριθμό εγγράψιμων κύκλων λόγω των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων τους και έτσι η πιθανότητα απώλειας δεδομένων είναι μεγαλύτερη από ότι ενός συμβατικού δίσκου.
SSD χαλασε, πως φτιαχνεται και με τι κόστος ;Το άλλο μειονέκτημα των δίσκων αυτών είναι ότι οι διάφορες κατασκευάστριες εταιρίες (Intel, Sandisk, Toshiba, OCZ κλπ) χρησιμοποιεί η κάθε μία τη δική της NAND τεχνολογία και τους δικούς της αλγόριθμους προκειμένου να επιτύχει το κατά το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα με τα προϊόντα της. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, ο κάθε δίσκος να είναι μοναδικός και η ανάκτηση των δεδομένων του πραγματικός λαβύρινθος.






Πως μπορώ να δω τι πρόβλημα ακριβώς έχει ο SSD μου ;

Οι έμπειροι τεχνικοί της Northwind έχουν αναπτύξει ένα σύστημα μέσω του οποίου η ανάκτηση δεδομένων από τέτοιους δίσκους είναι δυνατή.
Επικοινωνήστε μαζί μας (210.3314829 για Αθήνα, 2310.402675 για Θεσσαλονίκη ή 6946.908811 για επείγοντα περιστατικά) για να μπορέσουμε να βρούμε μία λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει στο σύστημά σας μέσω μιας δωρεάν διάγνωσης.