28/5/20

Ένας δίσκος με τουλάχιστον δύο βλάβες...

Namaste! 

Αυτός ο δίσκος πάσχει από διπλή βλάβη.
Αρχικά, έχουν κολλήσει οι κεφαλές επάνω στις επιφάνειες (ενώ θα έπρεπε να είναι σε εκείνη την πορτοκαλί ραμπούλα).
Αυτή η βλάβη λέγεται stiction και οφείλεται σε τουλάχιστον δύο πιθανά αίτια:
α) Κραδασμό/πτώση/χτύπημα του δίσκου
β) απότομη διακοπή τροφοδοσίας του δίσκου (ή απότομο τράβηγμα του καλωδίου USB όταν ο δίσκος είναι σε δραστηριότητα), με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν οι κεφαλές να επιστρέψουν στη θέση τους.

Ασθενείς αυτής της βλάβης είναι όλοι οι δίσκοι όλων των κατασκευαστών, όμως 99% των περιπτώσεων αφορούν 2.5" δίσκους, εσωτερικούς και εξωτερικούς.

Με μια δεύτερη ματιά, παρατηρούμε επάνω στην επιφάνεια ένα "σκουπίδι" το οποίο καθόλου σκουπίδι δεν είναι. Πρόκειται για τον slider της επάνω κεφαλής, η οποία έχει κολλήσει επάνω στο platter.

Αυτό για εμας σημαίνει 3 πράγματα:
1) Ο δίσκος είχε σίγουρα πτώση και κατά πάσα πιθανότητα εν ώρα λειτουργίας. Αυτό σημαίνει ότι ο δίσκος εκτός από το Stiction έχει και βλάβες στις κεφαλές και θα πρέπει να αντικατασταθούν.
2) Εννοείται πως θα πρέπει να αφαιρέσουμε τον slider από εκεί με ειδική τεχνική η οποία μας εξασφαλίζει ότι δεν τραυματίζουμε το platter.
3) Θα πρέπει να δούμε τις κεφαλές στο μικροσκόπιο (έτσι κι αλλιώς το κάνουμε, no biggie) για να δούμε αν οι υπόλοιποι sliders είναι στη θέση τους και αν οι κεφαλές είναι μολυσμένες (θα σας δείξουμε παράδειγμα σε επόμενο post). Αν οι sliders είναι εκεί έχει καλώς, ειδάλλως θα πρέπει να αποσυναρμολογήσουμε όλο το δίσκο για να τους βρούμε.
Επίσης αν οι κεφαλές είναι μολυσμένες, θα πρέπει και πάλι να βγάλουμε τα platter και να δούμε την κατάσταση των επιφανειών. Οι τραυματισμένες επιφάνειες απενεργοποιούνται.

ΟΥΦ! Θέλουμε το καλό σενάριο:
Οι κεφαλές δεν είναι μολυσμένες και οι sliders είναι στη θέση τους.
Αλλάζουμε κεφαλές και βάζουμε το δίσκο για κλωνοποίηση.
Παίρνουμε δεδομένα και ο πελάτης μας παίρνει πίσω τα δεδομένα του.
Είμαστε όλοι χαρούμενοι.