24/2/20

Backup τοπικά, στο cloud ή ... δε βαριέσαι?

Μία από τις συχνότερες ερωτήσεις που μας γίνονται από πελάτες μας είναι "τι να κάνω για να μη την ξαναπάθω".

Η απάντηση είναι μόνο μία:

BACKUP.



Τι λέει ο κανόνας

Ο κανόνας λέει ότι όταν πρόκειται για σοβαρά δεδομένα, θα πρέπει να υπάρχουν ΤΡΙΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ για να αισθάνεται κάποιος ασφαλής.

Τα δύο από αυτά τα αντίγραφα θα πρέπει να λαμβάνονται αυτόματα επί τόπου (πχ. με αυτοματοποιημένο backup, με κάποιο RAID1/5/6/10 κλπ) και ένα τρίτο αντίγραφο θα πρέπει να υπάρχει σε άλλο χώρο (πχ. με την χρήση εξωτερικού δίσκου/NAS box κλπ), προκειμένου να έχουμε εξασφαλισμένο κάποιο αντίγραφο από τα δεδομένα σε περίπτωση εξωγενούς παράγοντα (πυρκαγιά, διάρρηξη, φυσική καταστροφή). 

"Μήπως είστε λίγο υπερβολικοί?"

Ρωτήστε τους πελάτες μας...

"Σωστός ο κανόνας, αλλά μήπως δεν είναι για μένα? Κάτι φωτογραφίες έχω..."

Ο κανόνας ισχύει όταν στην ερώτηση που θα κάνετε στον εαυτό σας απαντήσετε οτιδήποτε άλλο εκτός από "Καθόλου". Η ερώτηση είναι "πόσο θα επηρεάσει τη ζωή μου /τη δουλειά μου / την οικογένεια μου / την ψυχική μου υγεία / κλπ" αν διαπιστώσω ξαφνικά ότι όλα μου τα αρχεία έχουν χαθεί δια παντός, για οποιοδήποτε λόγο? "

"Να αποθηκεύσω στο Cloud και να καταργήσω το backup?" 

Καλό το Cloud, όμως υπάρχουν ζητήματα προς επίλυση.
Αρχικά, υπάρχει το ζήτημα της ασφάλειας και της εχεμύθειας. Τα δεδομένα σας αποθηκεύονται σε μία συστοιχία δίσκων ενωμένων μεταξύ τους, σε κάποιο/α σημείο/α του πλανήτη. Αυτό εγείρει ερωτήματα για το ποιος έχει ανά πάσα στιγμή πρόσβαση στα δεδομένα σας.
Εν συνεχεία, υπάρχει το πρόβλημα του χώρου. Ίσως είναι ΟΚ να αποθηκεύσει κάποιος τις φωτογραφίες του γάμου του, όμως ο φωτογράφος του εν λόγω γάμου που δουλεύει με αρχεία υψηλής ανάλυσης έχει μεγάλες απαιτήσεις σε χώρο στο "σύννεφο" το οποίο απαιτεί χρόνο και χρήμα.
Αν εν τέλει αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε τέτοια υπηρεσία, προτείνουμε να επιλέξετε κάποιον γνωστό πάροχο (Google, Microsoft, Dropbox κλπ), όσο δελεαστικές και αν είναι οι τιμές των "άλλων".

Δημήτρης Αναστασιάδης
Νorthwind Data Recovery Engineer