31/7/19

Ανάκτηση Δεδομένων / αρχείων : Όλα όσα θέλετε να μάθετε (photo + video)

Ο σκληρός μου δίσκος χτύπησε, τι να κάνω ;

Ανάκτηση αρχείων από σκληρό δίσκοΑν διαπιστώσετε πρόβλημα στο μέσο αποθήκευσης δεδομένων (σκληρό δίσκο , SSD) είναι πολύ σημαντικό να μην κάνετε απολύτως τίποτα και να κλείσετε τον υπολογιστή σας αν θέλετε να διαπιστώσουμε ευκολότερα αν ο δίσκος σας χρειάζεται ή όχι ανάκτηση δεδομένων / αρχείων. Αν ο υπολογιστής σας έχει ένα σκληρό δίσκο ή , SSD στον οποίον υπάρχουν τα αρχεία συστήματος των Windows (ή του Linux, για τους πιο ... μυημένους) και παρουσίασε πρόβλημα ( χτυπάει κάνει θορύβου, σταμάτησε να εμφανίζει αρχεία ή αργεί πολύ) προτιμήστε να κλείσετε τον υπολογιστή σας πατώντας το κουμπί POWER (στο κουτί του Η/Υ σας) για 4-5 δευτερόλεπτα και ΟΧΙ με τον συμβατικό τρόπο των Windows. 
Αν κάνετε την απόπειρα να διορθώσετε το σφάλμα μόνοι σας ή με τη βοήθεια ανθρώπων που δεν γνωρίζουν να προβείτε σε κάποια προσπάθεια ανάκτησης δεδομένων / αρχείων, τότε πιθανόν να χειροτερέψετε την κατάσταση και η ανάκτηση των δεδομένων απὀ τον χαλασμένο ή κατεστραμένο σας σκληρό Δίσκο να είναι αδύνατη ή κατά πολύ ακριβότερη και χρονοβόρα.

Πόσο κοστίζει η ανάκτηση των δεδομένων / αρχείων μου ;

Πόσο κοστίζει η ανάκτηση των δεδομένων / αρχείων
Για να κάνετε online υπολογισμό του κόστους της ανάκτησης δεδομένων / αρχείων σας μπορείτε να ακολουθήστε το σύνδεσμο:

Υπολογισμός κόστους ανάκτησης δεδομένων / αρχείων.
Θα πρέπει να τονίσουμε πως ο υπολογισμός του κόστους για την ανάκτηση του χαλασμένου ή κατεστραμένου σκληρού σας δίσκου ή SSD γίνεται κατά προσέγγιση και δεν είναι σε καμία περίπτωση δεσμευτικός. Για να προσδιοριστεί το κόστος ανάκτησης με ακρίβεια, θα πρέπει στο μέσο να γίνει δωρεάν διαγνωστικός έλεγχος.
Το κόστος ανάκτησης σκληρού δίσκου ή SSD δεν εξαρτάται από τη χωρητικότητα του σκληρού δίσκου ή του SSD ούτε και από τον όγκο των δεδομένων που περιέχει. Το κόστος εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τη βλάβη του και από το μοντέλο του (πχ. WD10EARS-00MVWB0).


Χρειάζομαι μόνο έναν φάκελο με έγγραφα από το σκληρό δίσκο μου, αλλά χάλασε. Θα υπάρξει διαφορετική χρέωση αν σας ζητήσω να κάνετε ανακτήσετε δεδομένων μόνο από 2-3 αρχεία ;

χρέωση αν ζητήσω ανακτήσετε δεδομένων μόνο λιγα αρχεία
Όχι. Η χρέωση είναι η ίδια είτε ανακτήσουμε αρχεία 1 ΜΒ είτε ανακτήσουμε πολλές εκατοντάδες GB. Ο λόγος είναι ότι για να μπορέσουμε να ανακτήσουμε δεδομένα, έστω και ένα αρχείο μέσα από το σκληρό δίσκο, θα πρέπει πρακτικά να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάκτησης δεδομένων και να έχουν αλαχθεί τα αρχικά κατεστραμμένα μέρη του σκληρού δίσκου με νέα επίσημα και αυθεντικά ανταλλακτικά, να έχει γίνει η κλωνοποίηση καθώς και όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι όπως ορίζει ο νόμος και τα GDPR, ISO Protocol που ακολουθούμε. Επομένως ο αριθμός των αρχείων που θα μας ζητήσετε επηρεάζει μόνο το χρόνο ανάκτησης και όχι το κόστος που θα έχει η ανακτήση δεδομένων του σκληρού σας δίσκου ή του SSD.


Τι διαδικασία ακολουθείται σε βήματα για την ανάκτηση των δεδομένων ;

Διαδικασία σε βήματα για την ανάκτηση των δεδομένων και αρχείωνΗ Northwind Data Recovery 
1) Μόλις παραλάβει το προβληματικό μέσο αποθήκευσης ( σκληρό δίσκο , SSD) ξεκινάει τη διαδικασία διάγνωσης. 
2) Αν βρίσκεστε εκτός Αθήνας ή Θεσσαλονίκης, επικοινωνήστε μαζί μας για να γίνει συνεννόηση για την παραλαβή του σκληρού σας δίσκου ή SSD. 
3) Στη συνέχεια θα γίνει εκτίμηση του προβλήματος στα εργαστήριά μας
4) Οπότε και θα ενημερωθείτε για το μέγεθος του προβλήματος, το ποσοστό ανάκτησης των δεδομένων σας ενώ θα γίνει και μια πρώτη εκτίμηση για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να ανακτήσουμε τα δεδομένα σας καθώς και για το κόστος. 
5) Σε δεύτερη φάση και κατόπιν δικής σας εγκρίσεως σας αποστέλλουμε λίστα με τα ανακτήσιμα δεδομένα 
6) Αν μείνετε ικανοποιημένοι από τον αριθμό των αρχείων που ανακτήθηκαν προχωράμε στην διαδικασία της ανάκτησης εκ των έσω, με αντικατάσταση των κεφαλών, του PCB ή οτιδήποτε άλλο χρειαστεί. 
7) Αν στη λίστα που θα λάβετε δεν περιλαμβάνονται τα δεδομένα που θέλετε, τότε παύει η διαδικασία και δεν χρεώνεστε απολύτως τίποτα.
8) Για την εκκίνηση των εργασιών ανάκτησης θα πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ να έχει υπογραφεί και από τις δύο μεριές το συμφωνητικό εχεμύθειας.

Ποιά αρχεία δεν ανακτώνται ;

Σε ποιά αρχεία δεν γίνεται ανάκτηση δεδομένων1) Ανάκτηση αρχείων δεν γίνεται όταν έχει καταστραφεί η επιφάνεια του σκληρού δίσκου. 

Καταστροφή της επιφάνειας μπορεί να συμβεί με διάφορους τρόπους, ακόμα και από έναν κόκκο σκόνης ο οποίος μπορεί με κάποιο τρόπο να έχει εισχωρήσει στο εσωτερικό του δίσκου σας. Τότε τα αρχεία δεν ανακτώνται.

2) Επίσης η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψήλα όταν τα αρχεία έχουν σβηστεί γράφοντας άλλα από πάνω τους (overwrite), με οποιοδήποτε τρόπο. Τότε τα αρχεία δεν ανακτώνται.

3)Αν κάνετε ανασυγκρότηση του δίσκου (disk defragment) μετά την παρουσίαση του προβλήματος.


4) Σ' αυτήν την περίπτωση ανάγεται και η πιθανότητα να έχουν γραφτεί "μηδενικά" (zeroes) στο δίσκο, είτε κατα λάθος (σπάνιο), είτε εσκεμμένα (το πιο συχνό) με Low-Level Format. 

Έπειτα από Low-Level Format η ανάκτηση των δεδομένων σας είναι αδύνατη, γιατί απλά έχουν αντικατασταθεί τα υπάρχοντα δεδομένα σας με μηδενικά. Τότε τα αρχεία δεν ανακτώνται.

5) Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, ανεξαρτήτως λειτουργικού συστήματος, μέσου ή ζημιάς, η ανάκτηση των δεδομένων σας είναι δυνατή αρκεί να μας καλέσετε.

Όσα ισχύουν στους σκληρούς δίσκους ισχύουν και σε SSD ;


Φυσικά. 

Οι SSD δίσκοι (Solid State Drives) δεν έχουν κινούμενα μέρη όπως ο σκληρός δίσκος στη φωτογραφία αλλά αποθηκεύουν με ηλεκτρονικό τρόπο τα δεδομένα επάνω στα ολοκληρωμένα κυκλώματα που έχουν στις πλακέτες τους. 
Η φιλοσοφία τους είναι εντελώς διαφορετική από αυτή των συμβατικών δίσκων και γενικά έχουν πολλά θετικά και αρκετά αρνητικά. Σε κάθε περίπτωση ανακτούμε δεδομένα από όλων των ειδών τα αποθηκευτικά μέσα και πλέον τα ποσοστά επιτυχίας μας στου SSD είναι πολύ υψηλά.