3/11/18

Τα νέα των Ransomware, 3/11/2018

Είχαμε αρκετά νέα στον τομέα των Ransomware στο προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Είχαμε συνεχιζόμενη επέλαση του Dharma, με περισσότερα από 15 νέα στελέχη. Οι απατεώνες συνεχίζουν και προκαλούν, ισχυριζόμενοι ότι έχουν λύση για τον Dharma και απλώς καρπώνονται τη διαφορά, πληρώνοντας τους εγκληματίες για να πάρουν το κλειδί. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ DHARMA. 
Είχαμε λύση για τον GandCrab (v1, v4 & v5 - έως τον 5.0.3).
Εϊχαμε πολλές επιθέσεις σε οργανισμούς και δημόσιες υπηρεσίες.


Ας τα δούμε αναλυτικά:

ΧΑΟΣ ΜΕ ΤΟΝ DHARMA -- ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ

Σε τεράστια έξαρση βρίσκεται εδώ και περίπου 1 μήνα ο Dharma (2 μήνες, πλέον) (φτάσαμε τους 3), ο οποίος θυμίζουμε ότι μετατρέπει τα αρχεία σύμφωνα με αυτόν τον κανόνα:
filename.[<email>].wallet/.bip/.cmb/.arena (έχουν προστεθεί κι άλλα)

Θυμίζουμε επίσης ότι ο συγκεκριμένος Ransomware ΔΕΝ έχει λύση. Δεν υπάρχει από πουθενά κάποια αδυναμία που να μπορούμε να εκμεταλλευτούμε για να τον σπάσουμε και αυτό το υπογράφουμε. 

Τον τελευταίο καιρό, έχουν βγει στην πιάτσα διάφοροι απατεώνες που διατείνονται ότι έχουν λύση για τον Dharma.
Μας έχουν προσεγγίσει από τουλάχιστον 4 διαφορετικές μεριές την τελευταία εβδομάδα μόνο. Φυσικά τους καταγγείλαμε στις αρχές.

Ένα παράδειγμα:





Μην πιστεύετε τους απατεώνες. Όποιος δηλώνει ότι έχει λύση για τον Dharma bip/arena/cmb/wallet, είτε έχει μιλήσει με τους δημιουργούς του Dharma και έχει πάρει έκπτωση, έτσι ώστε να κερδίσει τη διαφορά, είτε είναι ο ίδιος ο δημιουργός του Dharma.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟΝ DHARMA ΧΩΡΙΣ ΤΟ MASTER KEY.

Για την ιστορία, οι παραπάνω "experts" μας κοστολόγησαν τη "δουλειά" τους 2800-3400 ευρώ, όσο περίπου δηλαδή κοστίζει και η παροχή του κλειδιού από τους δημιουργούς.

Λύση για τον GandCrab

H ιστορία είναι περίεργη. Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε, ένας εκ των δημιουργών του GandCrab συγκινήθηκε όταν διάβασε στο Twitter την απεγνωσμένη έκκληση για βοήθεια κάποιου ο οποίος είχε σε ένα δίσκο τις φωτογραφίες των παιδιών του, τα οποία πρόσφατα είχαν σκοτωθεί στον πόλεμο στη Συρία. Ο δίσκος αυτός είχε προσβληθεί από τον GandCrab και ο άνθρωπος έγραφε ότι θα δώσει όλα του τα υπάρχοντα, δεν τον νοιάζει τίποτα πλέον και απλώς θέλει κάποιος να τον βοηθήσει να επαναφέρει τις φωτογραφίες των παιδιών του.
Το αποτέλεσμα ήταν ένας εκ των δημιουργών του GandCrab να δημοσιοποιήσει το κλειδί για τις εκδόσεις 4 και 5 (έως την 5.0.3).
Φυσικά την αμέσως επόμενη ημέρα κυκλοφόρησε νέος GandCrab με άλλο κλειδί...





Δύο τρείς τέσσερειςνέοι Dharma

Toποθετούν επέκταση .like και .gdb. Και τρίτος με επέκταση .XXXXX. Και τέταρτος, .betta. Και πέμπτος, .Vanss.


Νέος Ransomware - CommonRansomware

Aυτός είναι λίγο αστείος. Ζητάει 0.1Btc και μετά την πληρωμή, απαιτεί από το θύμα του να του δώσει όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβαση σε Remote Desktop έτσι ώστε να μπει το "team" τους και να κάνει την αποκρυπτογράφηση...


Νέος Jigsaw - spaß

Kάποιος ηλίθιος έφτιαξε αυτόν τον Jigsaw που τοποθετεί την επέκταση .spaß
Και είναι ηλίθιος, αφού εκτός από το γεγονός ότι δημιουργεί ένα κλειδί για κάθε αρχείο που κρυπτογραφεί, δεν το αποθηκεύει πουθενά. Επίσης, το κλειδί το κρυπτογραφεί σε base64, όμως έχει συμπεριλάβει χαρακτήρες όπως !#$^ που είναι invalid για το base64. 


Αυτό σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος είναι 100% wiper. Πάντως, αν και τόσο η επέκταση των αρχείων όσο και το κείμενο του Ransom Note παραπέμπει σε κάποιον εκ Γερμανίας, τα γερμανικά του είναι τόσο κακά, που είτε δεν είναι Γερμανός, είτε είναι νηπιακής μόρφωσης.
Τι να πεις...





Nέος Kraken - 2.0.7

Νέα έκδοση του Kraken, ζητάει 1Bitcoin σαν λύτρα. 
Μάλιστα, σύμφωνα με τη McAfee:


Rising from the deep, Kraken Cryptor ransomware has had a notable development path in recent months. The first signs of Kraken came in mid-August on a popular underground forum. In mid-September it was reported that the malware developer had placed the ransomware, masquerading as a security solution, on the website SuperAntiSpyware, infecting systems that tried to download a legitimate version of the antispyware software.


Νέος Ransomware - Desktop

Toποθετεί την προέκταση Lock. στα αρχεία.
Για να αποκρυπτογραφήσετε, τοποθετήστε τον κωδικό 
00114455220033669988554477++//

Πείτε μας και ένα ευχαριστώ.

Nέος DiskCryptor

Εμφανίστηκε αυτό το φρούτο, το οποίο προκαλεί επανεκκίνηση του Η/Υ, όπου και εμφανίζει το παρακάτω μήνυμα. Βασίζεται στον DiskCryptor.



Nέος Ransomware - Solo

Ένας νέος Ransomware, που τοποθετεί την επέκταση SOLO στα κρυπτογραφημένα αρχεία, είναι αρκετά ηλίθιος αφού κρυπτογραφεί μέχρι και το ίδιο το Ransom Note του.



Nέος Ransomware - HiddenBeer

Ένας νέος HiddenTear, που τοποθετεί την επέκταση .beer και γι'αυτό τον ονομάσαμε HiddenBeer.


Αυτά για τώρα! Καλή εβδομάδα σε όλους!

Ευχαριστούμε την BleepingComputer για την παροχή υλικού.