5/2/18

Τα νέα των Ransomware, 5/2/2018

Θυμάστε την προηγούμενη εβδομάδα που αναφέραμε ότι χτυπήθηκε η πόλη του Farmington στο New Mexico των ΗΠΑ? Well, that escalated quickly, αφού είχαμε και άλλες επιθέσεις...
Είχαμε επίσης μια ενδιαφέρουσα εβδομάδα σε γενικές γραμμές, με τον GandCrab να διανέμεται μέσω exploit kits και κάποια TOR Gateways τα οποία έκλεψαν χρήματα από ransomware developers!


Ας τα δούμε αναλυτικά:



Νέος Ransomware - GandCrab

To προηγούμενο Σαββατοκύριακο εμφανίστηκε αυτός, οριακά δεν προλάβαμε να τον αναφέρουμε στα νέα της προηγούμενης εβδομάδας.
Η καινοτομία του είναι ότι δέχεται πληρωμή μόνο σε DASH, πιθανώς λόγω του ότι το DASH είναι φτιαγμένο με απόλυτο σκοπό την πλήρη ανωνυμία.
Τοποθετεί την επέκταση .GDCB.







Tor-to-Web Proxy κλέβει Ransomware Developers, όπως λέμε ο κλέψας του κλέψαντος...

Μία απίστευτη ιστορία έλαβε χώρα τη Δευτέρα που μας πέρασε, αφού εντοπίστηκε τουλάχιστον ένα Tor Proxy service να αντικαθιστά τις διευθύνσεις Bitcoin από πληρωμές Ransomware, μεταφέροντας ουσιαστικά τις πληρωμές των λύτρων, σε άλλο wallet!


To Tor Proxy Service είναι μία υπηρεσία που επιτρέπει στους χρήστες να επισκεφτούν τις .onion σελίδες του Tor, χωρίς την εγκατάσταση του αντίστοιχου Tor browser.

Πιο συγκεριμένα, σε κάποιες περιπτώσεις τα Ransomware εμφανίζουν τόσο τη διεύθυνση Tor για την πληρωμή των λύτρων, όσο και εναλλακτικές Tor-to-web διευθύνσεις, για την περίπτωση που το θύμα δεν έχει τις τεχνικές λεπτομέρειες για να εγκαταστήσει Tor κλπ.

Μία τέτοια υπηρεσία είναι το onion.top, το οποίο στο παρασκήνιο σκάναρε το Dark Web για σελίδες που περιέχουν διευθύνσεις που μοιάζουν με Bitcoin wallets, και τις αντικαθιστούσαν με δικές τους, με αποτέλεσμα τα θύματα να πληρώνουν λύτρα και τα χρήματα να πηγαίνουν στο onion.top!


Ήδη ο LockeR Ransomware, ο Sigma και ο GlobeImposter έχουν πέσει θύματα, με τον LockeR να εμφανίζει και προειδοποιητικό μήνυμα..


Υπολογίζεται ότι τα μέχρι στιγμής κέρδη τους είναι περίπου $44.000.

Σχολείο στην Νότια Καρολίνα, θύμα Ransomware

Ενα σχολείο στην Νότια Καρολίνα, στο Chester County, έπεσε θύμα Ransomware την προηγούμενη Δευτέρα. Όπως αναφέρθηκε,

Chester County School District posted on its Facebook page Monday that ransomware hit the district’s servers over the weekend. The post went on to say that no data has been taken or breached, and it has a specialist on site to assist the district.


Και το Spring Hill θύμα Ransomware

Σύμφωνα με την The Daily Herald, το Spring Hill στο Tennessee των ΗΠΑ έπεσε θύμα ενός αγνώστου - μέχρι στιγμής - Ransomware.
Περισσότερα εδώ.




Επόμενος στη σειρά, η δημόσια βιβλιοθήκη του Spartanburg

Σύμφωνα με την Herald-Journal, η δημόσια βιβλιοθήκη στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ έπεσε θύμα -αγνώστου μέχρι στιγμής- Ransomware.

Νέος Ransomware - MindLost - Ζητάει πληρωμή με πιστωτική κάρτα!!!

Είναι υπό κατασκευή, αλλά λειτουργεί, με την έννοια ότι κρυπτογραφεί κανονικά.
Το αστείο με αυτόν είναι ότι ζητάει να γίνει πληρωμή με πιστωτική κάρτα (!!!!), κάτι που σημαίνει ότι ο δημιουργός του, προκειμένου να δεχτεί οποιαδήποτε πληρωμή θα πρέπει να καταχωρηθεί ως έμπορος και να κόβει τιμολόγια... Κάτι που προφανώς δε μπορεί να γίνει.

Στο δείγμα που είδαμε, το portal (το οποίο πλέον δε λειτουργεί) ήταν στο azurewebsites της Microsoft (!) και στις επιλογές πληρωμής ήταν και η ... ασφάλεια ότι δεν θα σε ξαναχτυπήσουν (!!!)

Ο κώδικας είναι για τα πανηγύρια, αφού εκτός του ότι σε μία διαδρομή αναφέρει το όνομα κάποιου τύπου (Καλησπέρα, Daniel Ohayon), περιέχει και καρφωτά credentials για τη βάση δεδομένων του Ransomware! Κάτι που είναι λίγο αστείο, αφού οποιοσδήποτε αναλύσει τον κώδικα μπορεί να μπει στη βάση δεδομένων και να δει προσωπικές πληροφορίες των θυμάτων, τους αριθμούς των πιστωτικών καρτών, τα κλειδιά κρυπτογράφησης κλπ...




Το θέμα της πληρωμής με πιστωτική κάρτα, το αφήνουμε απλά ασχολίαστο... Όπως λέει και το όνομα του Ransomware, θα πρέπει να έχει χάσει το μυαλό σου για να κάνεις κάτι τέτοιο.


Nέος GlobeImposter - Dream

Nέος GlobeImposter στο προσκήνιο, ο οποίος τοποθετεί την επέκταση .DREAM στα κρυπτογραφημένα αρχεία.

Υπενθυμίζουμε ότι ο GlobeImposter είναι αυτή τη στιγμή από τους πιο δραστήριους Ransomware, με εκατοντάδες θύματα στην Ελλάδα και δυστυχώς δεν έχει αδυναμίες που να μπορούμε να εκμεταλλευτούμε για να τον αποκρυπτογραφήσουμε.



Nέος Scarab - τον εγκαθιστούν χειροκίνητα

H Malwarebytes εντόπισε έναν νέο Scarab, ο οποίος αντί να διασπείρεται μέσω spam email, οι κακοποιοί εισβάλλουν σε Η/Υ με ασθενείς κωδικούς στο Remote Desktop και εγκαθιστούν τον Ransomware χειροκίνητα. 


ΝΕΟΣ Ransomware - Tear Dr0p 

Αυτός έχει πολύ ενδιαφέρον.
Πρώτον, μετά την επιμόλυνση, προκαλεί με ομιλία μέσω των ηχείων του Η/Υ. 





Δεύτερον, λέει ότι δε θέλει χρήματα και σου ζητάει να παίξεις ένα παιχνίδι

ΕΧΟΥΜΕ ΒΡΕΙ ΛΥΣΗ - ΜΗ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΑ ΛΥΤΡΑ!

ΝΕΟΣ Ransomware - Infinite Tear v3

Μία νέα έκδοση του Infinite Tear εμφανίστηκε το Σάββατο, χωρίς πολλές αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη. Εξακολουθεί να τοποθετεί την επέκταση .Infinite στα κρυπτογραφημένα αρχεία.





Αυτά για τώρα.
Καλή εβδομάδα σε όλους!

Ευχαριστούμε την BleepingComputer για την παροχή υλικού.