Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017

Ποιος είναι ο πιο αξιόπιστος σκληρός δίσκος ;



H πιο συχνή ερώτηση που μας γίνεται, μετά από το πιο είναι το κόστος της ανάκτησης δεδομένων, είναι αυτή:

ποιος είναι ο πιο αξιόπιστος δίσκος?”,
 “ποιον δίσκο να διαλέξω?” ή 
“ποιος δίσκος δεν χαλάει?”




Η σωστή απάντηση σε όλες αυτές τις ερωτήσεις είναι μία:


ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΣΚΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΑΛΑΕΙ...


Ο καλύτερος δίσκος είναι αυτός από τον οποίο υπάρχουν αντίγραφα των δεδομένων του.

Παρόλα αυτά, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν ποιότητες δίσκων με καλύτερα υλικά, καλύτερη αρχιτεκτονική και καλογραμμένο firmware.

Η Backblaze συλλέγει στατιστικά βάζοντας δίσκους να δουλεύουν 24/7/365 και παρατηρεί τη συμπεριφορά τους με την πάροδο του χρόνου.

Τα αποτελέσματα των παρατηρήσεών τους, έχουν ένα ενδιαφέρον:
Ποσοστά αποτυχίας σκληρών δίσκων 2016
H Northwind είναι ο μοναδικός WD Trusted Partner και GDRA member για Ανάκτηση Δεδομένων και Ransomware σε Ελλάδα και Κύπρο.


Στον παραπάνω πίνακα φαίνονται τα ποσοστά των χτυπημένων δίσκων, ανά μοντέλο, για το τελευταίο τρίμηνο του 2016. Εντύπωση προκαλεί το ~15% αποτυχιών για το 4ΤΒ μοντέλο της Seagate ST4000DX000. Τα υπόλοιπα νούμερα είναι αρκετά καλά για όλες τις εταιρίες.
Ποσοστά μετρήσεων για σκληρούς δίσκους κατά μέγεθος 2016
H Northwind είναι ο μοναδικός WD Trusted Partner και GDRA member για Ανάκτηση Δεδομένων και Ransomware σε Ελλάδα και Κύπρο.


Στον πίνακα αυτόν βλέπουμε τις αποτυχίες των δίσκων βάσει χωρητικότητας. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση επάνω σε αυτήν την παράμετρο.

Ποσοστά μετρήσεων για σκληρούς δίσκους κατά εταιρία 2016
H Northwind είναι ο μοναδικός WD Trusted Partner και GDRA member για Ανάκτηση Δεδομένων και Ransomware σε Ελλάδα και Κύπρο.

Στην πιο ενδιαφέρουσα εικόνα, οι αποτυχίες βάσει κατασκευαστή δείχνουν κάτι απροσδόκητο: Την
WD στην τελευταία θέση με την HGST πρώτη, δεύτερη την Toshiba και τρίτη την Seagate.

Εδώ βέβαια να πούμε ότι η στατιστική που δίνει η Backblaze δεν είναι ακριβώς σωστή. Οι λόγοι είναι πρώτον ότι από την στατιστική τους έχουν εξαιρέσει τα περιβόητα μοντέλα *DM της Seagate (ST2000DM000, ST3000DM001 κλπ), τα οποία είχαν failure rate της τάξης του 40%. Επίσης, η Backblaze δεν χρησιμοποίησε καθόλου στις μετρήσεις της τα πιο αξιόπιστα μοντέλα της WD, τη σειρά Re. Τέλος, το δείγμα των Toshiba δίσκων είναι αρκετά μικρό.

Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ

Όπως είπαμε, ανεξάρτητα από το μοντέλο, την χωρητικότητα και τον κατασκευαστή, “καλύτερος” δίσκος είναι αυτός από τον οποίο έχουμε αντίγραφα των δεδομένων του.
Αν πρέπει να επιλέξουμε μοντέλο δίσκου, επιλέγουμε αυτό που ταιριάζει στις καθημερινές μας συνήθειες.
Τα μοντέλα της HGST, ιδίως τα μεγαλύτερης χωρητικότητας (3ΤΒ, 4ΤΒ κλπ) δείχνουν να έχουν πολύ μικρό αριθμό “χτυπημένων δίσκων”, όπως επίσης και τα μοντέλα Re της WD.Αυτό το επιβεβαιώνουμε και εμείς, αφού βλέπουμε πολύ σπάνια αυτούς τους δίσκους στα εργαστήριά μας για ανάκτηση.

H Northwind είναι ο μοναδικός WD Trusted Partner και GDRA member για Ανάκτηση Δεδομένων και Ransomware σε Ελλάδα και Κύπρο.

2 σχόλια:

 1. Τα στοιχεία της backblaze είναι ενδιαφέροντα ως τάσεις σχετικά με τις αξιοπιστίες των εταιρειών αλλά κατά τη γνώμη μου δεν είναι τόσο χρήσιμα για έναν τυπικό χρήστη, καθώς σπάνια αγοράζει δίσκους σε τέτοιες χωρητικότητες και δεν κάνει χρήση ίδια με της backblaze. Ακόμα και το γεγονός ότι αυτοί οι δίσκοι ουσιαστικά δεν σβήνουν σχεδόν ποτέ κατά τη χρήση τους από την backblaze ενώ ένας τυπικός δίσκος σε υπολογιστή θα κάνει πολλά spin up & down θα μπορούσε να επηρεάσει. Οπότε η σωστή απόφαση είναι αυτή με την οποία καταλήγετε και στο άρθρο σας. Ό,τι μάρκα και να αγοράσει κανείς ας φροντίσει τα δεδομένα να βρίσκονται και σε δεύτερο σημείο τουλάχιστον.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θα συμφωνήσω απόλυτα. Γενικά η BackBlaze μας δίνει μία εικόνα για το τι συμβαίνει, αλλά δεν προσομοιώνει τις συνθήκες χρήσης ενός μέσου user, ούτε και τα μοντέλα που χρησιμοποιεί είναι αντιπροσωπευτικά των κατασκευαστριών, όπως γράψαμε και στο άρθρο.

   Ευχαριστούμε για το σχόλιό σας!

   Διαγραφή

Northwind ο μοναδικός WD Trusted Partner για Ανάκτηση Δεδομένων Ransomware σε Ελλάδα και Κύπρο με ιδιόκτητο πιστοποιημένο clean room.